Högskoleprovet

Högskoleprovet – Tips och information

Flytt-tipsen du inte klarar dig utan

Dags att flytta hemifrån och börja plugga på högskola? Då ska du kolla in här. Vi har samlat ihop några av de bästa tipsen för att din flytt ska bli så bra som möjligt, och vill du ha fler tips kan du kolla in www.införflytten.se där du kan läsa massor av bra tips. 

Använd rätt typ av släpvagn

En sak som många inte ens funderar över innan det är dags att flytta är hur man gör det. Det allra bästa är att hyra ett släp, och då ett som är täckt. har du många möbler som tar mycket plats bör du fundera på om du ska hyra en liten lastbil, eller ett släp med skåp, som kan ta fler prylar. Glöm bara inte att kolla vilken körkortsbehörighet som gäller för vilket typ av fordon. 

Kolla abonnemangen

Är det en studentlägenhet du ska bo i så kan det ingå el och internet, men inte alltid. Kolla upp det innan du flyttar så slipper du en obehaglig överraskning när du ska tända lampan eller surfa online första gången. Enklast är att kolla med hyresvärden, de har alltid information om vem du ska vända dig till för att få igång elen, telefon eller internet. 

Gör en budget

Att leva på CSN betyder att man får cirka 15 000 kronor i månaden. Det ska räcka till mat, hyra, räkningar, böcker och skolmateriel samt till nöjen. Det kan låta mycket men glöm inte att du inte får vare sig lån eller bidrag över sommarledigheten. Sätt undan så mycket du kan varje månad. Ett vanligt tips är att dela upp pengarna i 5 högar. En hög för varje vecka, och en hög man sparar. 

Glömt något?

Alla som flyttar hemifrån glömmer minst en pryl hemma hos föräldrarna. Det hör liksom till men det gör inget. Det ger dig en anledning att be mamma eller pappa att komma och hälsa på dig. En eller två veckor efter flytten brukar vara lagom för då har den värsta hemlängtan lagt sig och man kan visa hur fint man har fått det i sin nya lägenhet, 

30 Sep 2020