Högskoleprovet

Högskoleprovet – Tips och information

Högskoleprovet

högskoleprovet Högskoleprovet - information om provet

Mer än en tredjedel av platserna på högskolan går till den som har ett resultat från högskoleprovet. Det innebär att fler än 25 000 studenter kommer in på högskolan varje år med hjälp av sitt provresultat!

Du har allt att vinna på att skriva högskoleprovet

Om du har gjort högskoleprovet placeras du automatiskt i ytterligare en urvalsgrupp när du söker en utbildning som du är behörig till. Den som även har ett slutbetyg från gymnasiet eller ett studieomdöme från en folkhögskola konkurrerar alltså i två urvalsgrupper.

Tänk strategiskt

Till vissa utbildningar, till exempel läkar- och veterinärutbildningar är det nästan ett måste att man gjort högskoleprovet för att man ska komma in. Till andra utbildningar är det väldigt få sökande som har ett resultat från högskoleprovet. Då ökar chansen för den som har gjort provet. Ta reda på vad som gäller för dig.

Alla kan göra högskoleprovet

Det finns inga åldersgränser för högskoleprovet. Du behöver inte heller vara svensk medborgare för att få göra provet. De flesta som gör högskoleprovet gör det för att öka sina chanser att komma in på högskolan, men provet är öppet även för den som vill mäta sina kunskaper av andra anledningar.

Provavgift för anmälan att skriva högskoleprov är 350 kronor

Anmälan till högskoleprovet sker genom inbetalning av anmälningsavgiften på 350 kronor efter registrering på anmälningssidan.

Högskoleprovet skrivs två gånger om året och alltid en lördag

Högskoleprovet ges två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Provdagen är alltid en lördag. Sista anmälningsdag är alltid den 15 februari för vårprovet och den 15 september för höstprovet.

Provtesultatet gäller i fem år

Du kan använda ditt resultat för att söka till högskolan i fem år. Det är alltid ditt bästa resultat från de senaste fem åren som gäller. Resultatet från vårprovet 2009 kan användas sista gången när du söker till en utbildning som startar hösten 2014.

Ditt resultatet från högskoleprovet överförs automatiskt

Ditt resultat på högskoleprovet anges på en skala från 0,0 till 2,0 poäng. Alla provresultat över 0,1 poäng överförs automatiskt till högskolorna och till Verket för högskoleservice (VHS). Provresultatet är inte hemligt, eftersom det är en offentlig handling.

Förberedelser inför högskoleprovet

Ett bra tips är att du förbereder dig med boken Högskoleprovet övningsbok

21 Apr 2013